Αν κερδίζαμε στη Eurovision

Η χώρα άφησε για λίγο τα προβλήματά της και άνοιξε την tv κάνοντας ζάπινγκ, ψάχνοντας ελπίδα. Η συντριπτική, αν μη τι άλλο, νίκη του Γιώργου Αλκαίου (and friends) στην φετινή Eurovision ήταν το καλύτερο δώρο στον βασανισμένο ελληνικό λαό που αναφώνησε “‘Ωπα” και σηκώθηκε να χορέψει τον χορό της κοιλιάς (του Αλκαίου). Ο επιτυχημένος καλλιτέχνης δήλωσε “Περίμενα την επιτυχία που κάναμε, δουλέψαμε σκληρά και ήταν κάτι που θέλαμε πολύ. Με έπιασε όμως βρε γιαβρί μου η μέση μου, ένα χρόνο ξάπλα θα είμαι”. Η επιτυχία φυσικά του Αλκαίου μόνο τυχαία δεν είναι και οι διθύραμβοι για ελληνική μαγκιά και εθνική ανάταση δίνουν και παίρνουν.

Το “Ώπα” είναι καταρχήν μια νίκη του ελληνισμού. Το καθαρό αρχαιοελληνικό “ώπα” του ρήματος “ωπέω-ωπώ” (πωπωπω έναν πωπό) αναδεικνύει το βαθυστόχαστο του μηνύματος πίσω από το φαινομενικά απλοϊκό περιτύλιγμα και φέρνει την ελληνική γλώσσα εκεί που της αξίζει, στο προσκήνιο.  Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη οργανώσει την νέα φετινή καμπάνια στην οποία παρουσιάζεται η Ελλάδα σαν μια χώρα που όλοι είναι μες την τρελή χαρά και προσκαλούν και τους υπόλοιπους να έρθουν να δουν τι παίζει (στο φρενοκομείο).

Η opa-mania δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους και τους τοπικούς επιχειρηματίες του τουρισμού που μυρίστηκαν το παραδάκι και σκαρφίζονται τρόπους να καρπωθούν όλο και περισσότερα. Για παράδειγμα, η καθιερωμένη χωριάτικη σαλάτα, δίνει ήδη το χώρο της σε πολλά menu στην opa salad, το μυστικό της οποίας είναι στο τυρί μαλάκα που έχει αντί της καθιερωμένης φέτας.

Επίσης, μετά από μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στους δημάρχους πολλών δευτεροκλασάτων νησιών που πασχίζουν να αυξήσουν την δημοτικότητά τους, η Νίσυρος ήταν αυτή που κέρδισε το προνόμιο να μετονομαστεί σε Νησί Ώπα. Ο δήμαρχος του νησιού, γνωστός και ως ο Νταής, τουλούμιασε τους δημάρχους των γύρω νησιών, αποσπώντας την νίκη με δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ ιδιαίτερο ξυλοφόρτωμα απέσπασε ο δήμαρχος της Κύθνου που πήγε να του παίξει πουστιά προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί νομικά παραθυράκια και να ονομάσει το νησί του Ωπαλέο.

Ο χώρος της παιδείας δεν έμεινε ούτε αυτός ασυγκίνητος. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνωστό περισσότερο ως ΑΣΟEΕ και λιγότερο ως ΟΠΑ, από τα αρχικά του, έβγαλε ρητή ανακοίνωση στην οποία απειλεί με μηνύσεις οποιονδήποτε ξαναναφερθεί στο πανεπιστήμιο με το υποτιμητικό ΑΣΟEΕ έναντι του περίλαμπρου ΟΠΑ. Η συστράτευση μάλιστα είναι τόσο εντυπωσιακή που ειδική ομάδα security στήνει αυτί στις συζητήσεις στον προαύλιο χώρο και ήδη πέφτει πολύ ξύλο στους φοιτητές-παραβάτες. Οι φοιτητές δείχνουν δυναμική αντίσταση, έχουν ήδη οργανώσει πειρατικό σταθμό με το προκλητικό όνομα ΑΣΟEΕ fm, ενώ οι φήμες λένε ότι οι διοικούντες είναι έτοιμοι να απαντήσουν με τανκς.

Στο χώρο του αθλητισμού, επισημοποιήθηκε (επιτέλους) η νομιμοποίηση της ντΟΠΑς, ενώ εν όψει του Μουντιάλ ο βοηθός προπονητή της Εθνικής μας, τόνισε ότι θα μετονομαστεί σε ΟΠΑλίδης και υποσχέθηκε ότι όλοι οι παίκτες της Εθνικής θα φοράνε το γούρικο μαύρο μαντίλι παλάμης του Αλκαίου για να τιμήσουν τον νέο εθνικό ευεργέτη, ενώ το στρατηγικό σχέδιο νίκης της ομάδας μας θα είναι να αναφωνούν όλοι μαζί “Ώπα!” για να χορεύουν τους αντιπάλους τους πετυχαίνοντας πολλά γκολ.

Η αντεπίθεση των Ελλήνων μόλις ξεκίνησε.

Το κείμενο γράφτηκε για το 10ο τεύχος της εφημερίδας πόλης ΜΟΝΙΤΟΡ.

2 thoughts on “Αν κερδίζαμε στη Eurovision

Leave a comment